Ο τόνος της φωνής & το σώμα λένε περισσότερα από τις λέξεις

o tonos tis fonis kai to soma lene perissotera apo tis lexeis

Ο τόνος της φωνής & το σώμα λένε περισσότερα από τις λέξεις

Σύμφωνα με τον Albert Mahrebian καθηγητή ψυχολογίας, όταν μιλάμε μόνο το 7% των λέξεων που λέμε έχει επίδραση στον ακροατή. Το 38% είναι ο τόνος της φωνής & το 55% η γλώσσα του σώματος. Τα στοιχεία που παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στον ακροατή μας είναι ο τρόπος που κουνάμε τα χέρια μας, οι εκφράσεις του προσώπου μας, ο τόνος της φωνής μας, η ένταση της φωνής μας κλπ.

Ο Albert Mahrebian μελέτησε τη σημαντικότητα της μη λεκτικής επικοινωνίας. Η επιρροή της μη λεκτικής επικοινωνίας είναι πιο δυνατή από τα λόγια.

Βάσει αυτών των τα τριών στοιχείων (λέξεων, τόνου φωνής, γλώσσας του σώματος), αποφασίζουμε αν θα μας αρέσει, αν θα μας ταιριάξει ο άνθρωπος που μας μιλάει, διότι αυτά τα τρία στοιχεία μας δημιουργούν συναισθήματα.

Θα σας πω ένα παράδειγμα

Λεκτικό : Δεν έχω κανένα πρόβλημα μαζί σου
Μη λεκτικό : Αυτός που μιλάει αποφεύγει να κοιτάει τον άλλον στα μάτια, αισθάνεται άβολα, έχει τα χέρια του σταυρωμένα, η φωνή του είναι σοβαρή.
Ο ακροατής θα καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά παρόλο που του λέει ότι «Δεν έχω κανένα πρόβλημα μαζί σου». Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε ένα αντικρουόμενο μήνυμα στον ακροατή μας. Άλλα λέμε και άλλα εννοούμε.

Δοκιμάστε να πείτε το ίδιο πράγμα με διαφορετικό τόνο φωνής και γλώσσα του σώματος και θα καταλάβετε τη διαφορά.

AKV Personal and Business Coaching

Άννα Κονταράτου

akv-ebook-oi-kleftes-tou-xronou

eBook Δώρο για εσάς!

Κλείστε 30 λεπτά δωρεάν συνεδρία και θα λάβετε με email ένα eBook για την διαχείριση του χρόνου σας.

Career Coaching
Άννα Κονταράτου
30 Λεπτά Δωρεάν Συνεδρία Online

Κλείστε 30 λεπτά δωρεάν συνεδρία και θα λάβετε με email ένα eBook για την διαχείριση του χρόνου σας.

Αν είσαι επιχειρηματίας, ελεύθερος επαγγελματίας ή ιδιώτης και αντιμετωπίζεις διάφορες προκλήσεις σε επαγγελματικό ή προσωπικό επίπεδο συμπλήρωσε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσω άμεσα μαζί σου για να κλείσουμε online ραντεβού με σκοπό να γνωριστούμε και να σου δώσω χρήσιμες συμβουλές, ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ!